Skip to main content
search
0

Assalammualaikum wbt & Selamat Sejahtera buat seluruh warga FGVAS,

Pada akhir setiap tahun, kebanyakan kita akan bermuhasabah.

Apakah sasaran hidup yang telah kita capai dan apa yang belum direalisasikan. Selepas itu, kita akan membuat azam baru untuk menyambut tahun baru yang akan datang.

Bukan sekadar mengikut trend, refleksi dan resolusi ini penting untuk menetapkan sasaran dalam kehidupan. Lebih-lebih lagi supaya kehidupan kita menjadi lebih baik.

Dan daripada semua perkara yang kita renungkan pada penghujung tahun, berikut adalah 4 perkara yang WAJIB dialami oleh semua orang.

PERTAMA, SEMUA ORANG PASTI PERNAH MELAKUKAN KESILAPAN

Kesilapan terbesar yang boleh dilakukan oleh seseorang adalah sentiasa takut untuk melakukannya. Sedangkan tiada siapa yang mencapai perkara yang hebat, tanpa melakukan kesilapan.

Adalah penting untuk menyesali kesilapan ini secara mendalam dan kemudian berjanji kepada diri sendiri untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama lagi. Kerana seseorang itu dikatakan lebih baik jika hari ini lebih baik dari hari sebelumnya.

KEDUA, MUSUH UTAMA SETIAP ORANG ADALAH DIRINYA SENDIRI

Musuh terbesar seseorang ialah EGO, KURANG FOKUS, CEMBURU, KURANG KEYAKINAN dan KERAGUAN DIRI. Itulah musuh sebenar yang mesti ditakluki.

Jika anda boleh menakluki diri sendiri maka jalan menuju kematangan adalah lebih luas. Namun, apatah lagi ego itu belum dapat ditundukkan. masih ada yang perlu terus mencarinya semula.

KETIGA, SETIAP ORANG MEMERLUKAN REHAT SEKALI SEKALA

KESEIMBANGAN adalah kunci dalam hidup, jadi anda kekal dalam keadaan terbaik, berkesan dan paling penting anda masih berasa gembira. Untuk mencapai itu adalah penting untuk berehat.

Tubuh seseorang juga memerlukan rehat, dan tidak baik jika anda sentiasa dipaksa untuk memanjangkan diri. Lebih-lebih lagi berlebihan, kerana kesan sebenarnya boleh menyebabkan rasa sakit. Daripada menjadi produktif, akan lebih sukar untuk menyembuhkan kesakitan yang dialami.

KEEMPAT, MENGHADAPI KERAGUAN

SETIAP ORANG PASTI KESUKARAN MENANGANI

Orang yang berjaya juga mesti mempunyai masalah mental, tabiat buruk dan ketakutan. Tetapi mereka tahu ini adalah perkara biasa dan boleh mengawalnya.

Itu bezanya dengan orang biasa. Jadi, jika anda ingin berjaya, buang keraguan dalam diri anda, dan anggaplah kesukaran sebagai sebahagian daripada proses kehidupan yang akan berlalu.

Dengan sedikit coretan ringkas ini, ianya nasihat buat diri saya dan saudara-saudari semua agar torus istiqamah dan mempunyai keazaman yang kuat dengan sedaya-upaya untuk mencapai sasaran di unit dan jabatan masing-masing di tahun depan.

 

Coretan Daripada,
Zul Hasymi Saadul Kurzi
Ketua Pegawai Eksekutif FGV Agri Services Sdn Bhd (FGVAS)

Leave a Reply